Dødløft er endnu en af de store multiøvelser, som bør indgå i et hvert styrketræningsprogram
Hvor squat klassificeres som en øvelse primært for benmuskulatur-ens forside, har dødløft prædikat af en “bagsideøvelse”. Her trænes til dels hasemuskulaturen (Biceps Femoris, Semitendinosus). Yderligere arbejder rygstrækkerne (Erector spinae), den store rygmuskel (Latissimus) samt ryggens øvre muskulatur (Trapezius og Rhomboideus) på højtryk for at stabilisere rygsøjlen i samspil med føromtalte kropsstammemuskulatur. Derfor kategoriseres dødløft med rette ofte også som en rygøvelse.
Med ret ryg gribes med begge hænder fat omkring vægtstangen, der ligger på gulvet. Herfra strækkes albuerne og løfteren rejser sig til opretstående stilling. Herfra enten slippes vægten eller lægges tilbage, stadig med ret ryg, og løftet gentages. Da bevægelsen minder meget om den bevægelse, der udføres ved Squat, gælder de samme basisprincipper omkring ryg, knæ og kropspositur.
Igen kan det ikke understreges nok, at er du ny i denne disciplin, bør du starte ud under kyndig vejledning. Forkert indøvet teknik kan få akutte såvel som langsigtede negative konsekvenser. Øvelsen kan med fordel også trænes i brederestående positioner, som kaldes semi-sumo og sumo style (halvbred og meget bred fodstilling). Disse kan være en fordel, særligt for høje personer eller slet og ret som variationer, der træner de aktiverede muskler på forskellig vis.
Som i squat får man de samme positive bieffekter, når man træner dødløft. Forbedret neuromuskulær koordination (samarbejdet mellem hjerne og muskler), fordelene i den store mængde støttemuskulatur, som aktiveres, fordelen ved at træne musklerne omkring flere led på én gang samt et forbedret kraft- og poweroutput.
Dødløft: I denne øvelse bruges primært lænden (Quadratus lumborum), sædemusklerne (Gluteus), og den firhovede knæstrækker (Quadriceps). Det skal dog nævnes, at øvelsen aktiverer nærmest alle muskler i kroppen.