Ledige pladser fra 30. marts og frem 📝 Tilmeld dig lige her
logo_2016
search-button
Overskrift:

Maskiner vs. frie vægte

Kort beskrivelse:

Der er mange meninger vedrørende om man skal træne i maskiner eller med frivægte. Mange sværger til træning i maskiner, fordi de her føler en intens fokuseret stimulering i den pågældende muskel, der arbejder.

Oversigtsbillede:
Maskiner vs. frie vægte
Beskrivelse:

Det er for så vidt også rigtigt nok, men man frarøver samtidig kroppens evne til at træne koordinationen mellem de forskellige muskelgrupper – det der også hedder den intermuskulære koordination. En forbedret intermuskulær koordination vil være med til at forbedre muskelstyrken.

At sidde i en maskine er en kunstig situation, da den begrænser dig til kun at kunne bevæge leddet, der trænes, i to retninger ad gangen; op/ned, frem/tilbage eller højre/venstre. Denne bevægelsesbane afviger ikke under øvelsen. I dette tilfældes inhiberes hjernens evne via centralnervesystemet (CNS), til at koordinere de forskellige muskelgrupper i forhold til hinanden, hvilket svarer til, at koordinationsevnen sættes ”ud af funktion”. Derfor er denne form for træning ikke specielt funktionel. En øvelse er funktionel, hvis den kan overføres til specifikte dagligdags- eller idrætslige aktiviteter. Det er yderst sjældent at du oplever at være begrænset til kun at kunne bevæge ét led ad gangen og kun i én retning.

Dermed ikke sagt at du ikke vil kunne træne en stor styrke op i en maskine, for det er helt klart muligt. Problemet kommer, når du forsøger dig med frie vægte. Her vil problematikken med den intermuskulære koordination fremkomme hurtigt, da det vil være meget svært at kontrollerer vægten, og det vil ikke være muligt at træne med den samme belastning som i maskinen. Hvis du eksempelvis har vænnet dig til at træne bryst i en bænkpresmaskine, kan du roligt regne med, at stangen vil sejle rundt, hvis du prøver med en fri vægtstang og samme belastning. Det er derfor essentielt, at du går markant ned i vægt, hvis du går fra maskine og til frivægte, for at bibeholde den teknik du har tillært.

Som en yderligere tilføjelse vil du kunne opleve samme effekt, hvis du går fra at træne med frivægte på en bænk eller andet fast underlag, til at foretage samme øvelser på bold.

Frie vægte - fordele

  • Flere muskelgrupper kan trænes i én øvelse
  • Hele det neuromuskulære system stimuleres
  • Mulighed for at træne funktionelle øvelser, dvs. styrkeøvelser, der efterligner teknikkerne fra en given idræt for maksimal overførselsværdi
  • Mulighed for at træne eksplosivt 

Frie vægte - ulemper

  • Skadesrisikoen er højere end ved træning i maskiner, da risikoen for at træne med en forkert teknik er væsentlig større

Maskiner - fordele

  • Musklerne kan stimuleres meget intensivt og lokalt
  • Teknikken kan læres
  • Stor stabilitet = lav skadesrisiko. Ferfor gode ved f.eks. genoptræning 

Maskiner - ulemper

  • Hjernens koordinationsmæssige egenskaber trænes ikke
  • Overførselsværdien til andre aktiviteter er nærmest lig med nul
  • Mere tidskrævende, da kun én muskelgruppe kan trænes ad gangen i forhold til de støre frivægtsøvelser
  • Man kan ikke træne eksplosivt uden at gøre skade på både sig selv om maskinen

Kommentarer

Kommentarer:

Anbefalinger til dig

Anbefalinger: